BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, March 19, 2011

SIJIL - SIJIL YANG PERLU ADA BAGI SEORANG PELAUT

Assalamualaikum,

Alhamdulillah sekarang blog ini dah ade 6 followers.trimas kerana sudi jadi follower blog ini. Diharap tuan sekalian dapat memanjang kan blog ini kepada kawan - kawan tuan.

Kepada ex-student meta jika tuan2 belum lagi terima panggilan ke kapal harap besabar dan anggap masa yang agak lama itu adalah masa tuan - tuan spend a quality time with your family your friend your love and sume2 lah. Kami disini sedang berusaha dengan sebaik mungkin agar tuan dapat naik kapal dengan segera.(Amin).

Ermmm..adalah lebih baik saya terang kan juga kepada semua ex2-student yang sebenarnya jika tuan2 sekalian mempunyai alternative sendiri untuk mencari kapal dipersilakan kerana sijil yang tuan2 semua dapat itu memang layak memang laku untuk tuan guna dimana - mana kapal didalam mahu pun diluar malaysia. (usaha lebih dapat lebih la kan???).

Memang kami akan mencari pekerjaan seperti yang kami iklan kan.tapi mengambil masa juga lah sebab faktor - faktor yang bukan datang dari pihak kami tapi datang dari senior2 tuan yang layak saya panggil bodoh piang (dalam bahasa bote)..kerana disebabkan beliau - beliau yang terlalu bijak dan pandai ni la punca tuan2 sekalian agak lambat untuk naik..diharap selepas ini tuan sekalian jangan la mencontohi perangai yang tidak elok benar ini ye..sebab banyak perkara yang akan datang menyusahkan diri tuan balik selepas nama tuan di SENARAI HITAM kan..haaa ye nama beliau2 yang buat perkara seperti lari dari kapal atau bahasa glamornye "jump ship" akan kami senarai hitam kan bukan sahaja untuk naik kapal tapi  semua yang ada di malaysia ini termasuk lah bank2 polis dan cam2 lagi..macam mana kami buat??xperlu tau la tapi cuma tgk je lah orang2 itu nanti..bukan mengugut tapi memberitahu hal yang sebenarnye..ko susah kan orang lain..skang ko plak la akan disusahkan...(dunia ni sfera)..

Haih..abaikan la orang yang camtu ok disini saya tunjuk kan sijil yang boleh membuatkan tuan2 sekalian layak untuk naik kapal tgk2 la yea..

 basic safety training


tanker Familiarization


diatas ini adalah sijil yang dikeluarkan oleh jabatan laut yang disah kan oleh IMO sedunia (international gitu)




ini pula adalah sijil penyertaan yang dikeluarkan oleh META (amacam canggih x??)

 

2 comments:

mohd khairul said...

salam.. mcm mna nk dapat kan sijil begitu?? di mana ? ap kelayakan? dan bagaimana??? harap jasa baek tuan

Botoo. Smith said...

Klw bst ngn DSD ja blh ka